Terug naar de evenementenlijst
Inwijding van de muurschildering over het democratische Europa door Gijs Vanhee

Inwijding van de muurschildering over het democratische Europa door Gijs Vanhee

De burgemeester, Olivier Maingain, en de leden van het college hebben het genoegen u uit te nodigen

op zondag 30 juni 2024 om 15.00 uur

ter gelegenheid van de inwijding van de muurschildering over het democratische Europa door Gijs Vanhee

Stokkelse Steenweg 44 – 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

  • 15.00 uur: welkom in aanwezigheid van de heer Stefaan De Rynck, Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België
  • 15.15 uur: toespraak
  • 16.00 uur: vriendschapsdrink

Dit project werd gefi nancierd door de Europese Commissie in het kader van het Belgische voorzitterschap en uitgevoerd in samenwerking met de Moderne Woning.

Het project #EuropeStreetArt

“Mothership” (het moederschip) door kunstenaar Gijs Vanhee maakt deel uit van het project #EuropeStreetArt, een reeks van zeven muurschilderingen die de Europese Commissie laat maken in verschillende Belgische steden ter ere van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie dat begon op 1 januari 2024 en eindigt op 30 juni. De inspiratie voor deze muurschildering kwam van een groep jonge Woluwenaars en hun gezamenlijke refl ectie over de vraag: hoe kunnen we de democratie in Europa voeden en beschermen?

“Het moederschip” verwijst naar Moeder Europa als een groot luchtschip, met de godin Athena als boegbeeld, symbool voor democratie. Het bevat historische verwijzingen, zoals de Europese vlag in het midden en een afbeelding van het Justitiepaleis van Brussel onderaan. Er worden ook verschillende bouwstijlen gebruikt, als symbool voor de diversiteit binnen Europa. Samen staan ze op een schip, wat de eenheid binnen de Unie aangeeft.

Gijs Vanhee – Belgische kunstenaar

Gijs Vanhee is een Belgische kunstenaar, geboren in 1982 en gevestigd in Mechelen. Hij volgde een opleiding in illustratie en heeft sinds
zijn kindertijd een passie voor tekenen en graffi ti. Sinds 2016 richt hij zich op het vertellen van een samenhangend verhaal doorheen zijn oeuvre, dat verschillende media beslaat, waaronder papier, canvas, print, digitale kunst en muurschilderingen.

Vanhee’s verhalende tekeningen bevatten vaak mensen met een vogelkop, die hij zijn “freebirds” (vrije vogels) noemt. Deze personages vertegenwoordigen het idee van de vrije mens in zijn hoofd door verbeelding en weerspiegelen Vanhee’s zoektocht naar vrijheid en balans tussen natuur en maatschappij. Vanhee’s tekeningen hebben een herkenbare stijl, vaak in zwart-wit of met beperkt kleurgebruik. Hij gebruikt elementen en texturen uit muurschilderingen om zijn werken te creëren en haalt vaak inspiratie uit zijn reizen en lokale verhalen om de details in te vullen.