Terug naar de artikellijst
9 mei: Laten we de Europese eenheid en waarden vieren ter gelegenheid van de Dag van Europa

9 mei: Laten we de Europese eenheid en waarden vieren ter gelegenheid van de Dag van Europa

Sinds meerdere jaren, tijdens de maand mei, sluit Sint-Lambrechts-Woluwe zich, op initiatief van de burgemeester en de schepen voor jumelages, internationale solidariteit en betrekkingen met de Europese gemeenschappen, aan bij initiatieven over het hele Europese continent om de eenheid en de gemeenschappelijke waarden van de Europese Unie in de schijnwerpers te zetten: mensenrechten, vrijheid, gelijkheid, democratie, rechtsstaat, rechtvaardigheid, solidariteit, afwijzing van discriminatie, enz.

Zoals elk jaar werden op verschillende plaatsen in de gemeente Europese vlaggen gehesen om de diepe verbondenheid van de gemeente met de Europese Unie en haar motto “in verscheidenheid verenigd” te benadrukken: voor het gemeentehuis, in Wolubilis, aan het Fallonstadion, op de Meudonsquare (dat zijn naam ontleent aan onze Franse zusterstad), op het Sint-Lambertusplein en in de buurt van de Europese School Brussel II (gelegen in de Marcel Thirywijk).

Bovendien zal de Georges Henrilaan de hele maand mei versierd zijn in de kleuren van de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Waarom 9 mei?

Op 9 mei 1950 gaf Robert Schuman, de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, in het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wat nu bekend staat als de “Schumanverklaring”. Een paar jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog stelde de Franse minister een nieuwe vorm van samenwerking tussen staten voor die oorlog tussen de naties van het continent ondenkbaar zou maken. Hij onthulde zijn plan: een Europese instelling oprichten die de kolen- en staalproductie zou samenbrengen en beheren. Vandaag de dag wordt deze toespraak beschouwd als de oprichtingsakte van onze Europese Unie. Daarom wordt 9 mei sinds 1985 gevierd als een dag van vrede en eenheid in Europa.