Een sport beoefenen of naar de jeugdbeweging gaan

Sint-Lambrechts-Woluwe, de sportieve!

Onze gemeente consolideert elk seizoen haar lang gevestigde reputatie een beetje meer. En in verschillende domeinen.

Allereerst op het vlak van de organisaties.  In de normale periode leent ons stadsbestuur immers elk jaar haar sportfaciliteiten voor meerdere competities en kampioenschappen, of zelfs andere evenementen die lokaal, regionaal of nationaal plaatsvinden.

Om deze wedstrijden te organiseren kan Sint-Lambrechts-Woluwe rekenen op 3 grote sportcomplexen, met name het stadium Fallon, het sportcomplex Poseidon, beheerd door de Gemeente, en het sportcentrum Mounier, beheerd door de federatie Wallonië-Brussel.

Deze groots opgezette centra worden ook door een groot deel van de 200-tal sportverenigingen-en clubs gebruikt die aan het publiek (kinderen, adolescenten en volwassenen) activiteiten in tientallen verschillende disciplines aanbieden.

De gemeente telt bovendien enerzijds ook enkele kleine infrastructuren, waar u gratis gebruik van kunt maken en die aan kinderen en adolescenten beschermde ruimten aanbieden die een vrije en niet-omkaderde sportbeoefening mogelijk maken, en anderzijds, een veertigtal openbare petanquebanen buiten die op diverse plaatsen toegankelijk zijn.

Een waaier van activiteiten voor jongeren

De Jeugddienst biedt en begeleidt verschillende reguliere activiteiten tijdens het schooljaar (fotografie, beeldende kunst, strips, rollenspelen, naaicursussen, theater, …) evenals stageprogramma’s (sportieve, creatieve, ludieke, culturele en artistieke activiteiten tijdens de verschillende schoolvakanties [Link] [Link].

De dienst staat in voor de dagelijkse coördinatie van 3 antennes die gevestigd zijn in de Andromedewijk, de Hof-ten-Bergwijk en de Sint-Lambertusbergwijk (Malou Juniors). Er worden buurtactiviteiten georganiseerd, die gegroepeerd zijn onder het thema “Wijkleven“.

 Deze 3 antennes en het “Maison de la Jeunesse” organiseren ook de activiteiten van de huiswerkinstituten, in samenwerking met de vzw Wolu-Services, met 3 wekelijkse sessies.  Deze activiteiten zijn bestemd voor kinderen van het lager onderwijs, maar er werd ook een specifieke sectie geopend voor adolescenten van de 1ste cyclus van het middelbaar onderwijs. 

De Jeugddienst heeft bovendien haar eigen webradio’s, Dynamic One en DFR, deze laatste is uitsluitend gewijd aan Franse muziek. Deze radio’s bieden 24 uur op 24 live programma’s of DJ-prestaties, en zijn ook aanwezig op vele feestelijke evenementen die op het grondgebied van de gemeente georganiseerd worden.

Er zijn ook een groot aantal jeugdbewegingen en jeugdgroeperingen die actief zijn op het grondgebied van de gemeente en die allerlei uiteenlopende activiteiten organiseren voor kinderen en adolescenten.

Ten slotte kunnen in de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe talrijke gezinnen, die zich op haar grondgebied bevinden, genieten van een systeem van “sportcheques“. Deze formule strek ertoe, mits naleving van welbepaalde voorwaarden, de globale sportfactuur te lenigen voor gezinnen met kinderen en adolescenten van 6 tot 18 jaar.  De aanvraagdossiers worden beheerd door de Jeugddienst.