Terug naar de artikellijst
Aziatische hoornaars in Sint-Lambrechts-Woluwe?

Aziatische hoornaars in Sint-Lambrechts-Woluwe?

Wat kunt u ertegen doen?

Na het artikel in onze vorige editie over het probleem van de Aziatische hoornaars, volgen hier enkele praktische tips als u een nest spot. In elk geval, ook al is de hoornaar groter en luidruchtiger dan een wesp, moet u weten dat zolang u uit zijn buurt en vooral van zijn nest blijft, u geen echt gevaar loopt.

Hoe kunt u ze herkennen?

Om te weten te komen hoe u de hoornaar herkent en onder welke omstandigheden u de koninginnen kunt vangen, surft u naar  https://renature.brussels/nl/acties/gezonde-stad/draag-bij-aan-evenwichtig-beheer-van-de-aziatische-hoornaar

Als u twijfelt over de identificatie, neem dan contact op met de gemeentelijke dienst voor duurzame ontwikkeling: 02 761 29 49 – duurzame.o@woluwe1200.be.

Ook is er een lokale nestzoekgroep genaamd Vespa Hunter 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, waar u lid van kunt worden op Facebook.

Een nest gespot?

  • Controleer of er geen affiche, poster, enz. in de buurt is waarop staat dat het nest al onschadelijk is gemaakt.
  • Controleer of het nest niet al is aangegeven onder de rubriek “kaarten” op de website https://observations.be/species/8807/. De gemeentelijke dienst voor duurzame ontwikkeling houdt er een lijst bij van alle nesten die zijn gemeld en behandeld.
  • Als u zeker weet dat het om een Aziatische hoornaarsnest gaat (en niet om een wespennest!), meld het dan aan de brandweer door te bellen naar het nummer
    112. Deze dienst is gratis. U kunt het nest ook melden op https://observations.be/
  • Neem in geen geval zelf het initiatief om een Aziatische hoornaarsnest onschadelijk te maken. U zou zichzelf blootstellen aan een groot risico.

Surf voor meer informatie naar https://tybou.eu/fa. Deze website wordt regelmatig bijgewerkt.