De straathoekwerkers

De opdrachten en zorgen van straathoekwerkers

Straathoekwerkers zijn nabijheidswerkers. Ze werken in de openbare ruimte en benaderen als eersten de meest kwetsbare groepen (jongeren in moeilijkheden, daklozen, drugsverslaafden, …) om met hen een vertrouwensrelatie op te bouwen. Straathoekwerkers zijn polyvalent. Ze bieden steun zonder die op te leggen en zorgen ervoor dat de wensen van ieder individu worden gerespecteerd. Ze streven ernaar de ervaren of gevoelde sociale uitsluiting van alle burgers te verminderen en nemen deel aan de mondigheid en emancipatie van hun publiek. Ze behandelen complexe individuele situaties en ondersteunen deze personen bij het opbouwen van hun levensproject en het vinden van een antwoord op basisbehoeften (gezondheid, huisvesting, administratieve bijstand). In de loop van de ontmoetingen, creëren ze een relatie gebaseerd op luisteren. Ze worden een referentiepersoon en een bevoorrechte gesprekspartner.  

Wat betekent dit in de praktijk?

Zonering

De ontspanningsruimte (Andromedalaan 83) verwelkomt iedereen vanaf 16 jaar die zijn gedachten wil verzetten en gebruik wil maken van deze ontmoetingsplaats om te praten en zich te vermaken (zie openingsuren). Een professioneel tafelvoetbalspel, een spelconsole en vele andere bezigheden zijn beschikbaar. Tijdens de kampioenschappen worden ‘s avonds voetbalwedstrijden vertoond in een gezellige sfeer. Er worden ook verscheidene activiteiten aangeboden voor iedereen die mee wil doen:

  • workshop hiphop;
  • workshop boksen;
  • minivoetbalteam;
  • artistieke projecten;
  • …

De ontspanningsruimte grenst aan individuele kantoren waar het mogelijk is gesprekken te voeren en diverse begeleidingen te plannen: zoektocht naar werk, opstellen van een curriculum vitae (cv), doorverwijzing naar geschikte diensten (OCMW, AIS, jeugdbeweging, … voor administratieve procedures, …).

Daklozen De straathoekwerkers besteden bijzondere aandacht aan de daklozen in de hele gemeente. In de winter voeren zij in samenwerking met het OCMW het koudeplan uit, waarbij verwarmde plaatsen en drankjes aan de meest kwetsbaren worden aangeboden.