De windmolen

De windmolen werd in de 18e eeuw in de streek van Doornik gebouwd en is een staakmolen, die ooit zeer gebruikelijk was in het westen van België. Hij is sinds 1943 geklasseerd, werd in 1962-1963 in Sint-Lambrechts-Woluwe geplaatst en in 1980 door een brand verwoest. Hij werd in 1988 herbouwd en ingewijd, en is nu regelmatig toegankelijk voor het publiek.

Download hier de historische en technische brochure.

  • Emmanuel Mounierlaan 8 1200 – Sint-Lambrechts-Woluwe  

Bezoeken

Dankzij de samenwerking met de molenaars van de vzw Luizenmolen Anderlecht en de steun van Leefmilieu Brussel is onze windmolen twee zaterdagen per maand van 14.00 tot 17.00 uur open voor het publiek, alsook op aanvraag voor groepen van minimum 10 personen. De molenaars Jean-Claude en Eric organiseren de bezoeken.

Agenda 2024

Op 26 maart heropent onze prachtige molen haar deuren tot oktober en dit, in het tempo van twee zaterdagen per maand, van 14.00 tot 17.00 uur. Bezoeken worden verzorgd door het team van vrijwillige molenaars van de vzw Luizenmolen Anderlecht. Tot ziens, naast:

  • 27 april;
  • 11 en 25 mei;
  • 8 en 22 juni;
  • 13 en 27 juli;
  • 10 en 24 augustus;
  • 7 et 21 september;
  • 12 october.

Om kinderen dit uitzonderlijke erfgoed te laten ontdekken, kunnen scholen de molen bezoeken op verzoek bij de afdeling Promotie van het erfgoed. Bovendien worden in de nabijgelegen bakkerij traditionele bakactiviteiten georganiseerd door de vzw Fournil de l’Hof ter Musschen (www.founilhtm.be). Er zij op gewezen dat wie zich inschrijft voor de activiteiten in de bakkerij automatisch ook de molen kan bezoeken.  

Informatie en aanvragen voor bezoek

Om kinderen dit uitzonderlijke erfgoed te laten ontdekken, kunnen scholen de molen bezoeken op verzoek bij de afdeling Promotie van het erfgoed.

Gerelateerde activiteiten

De Milieucommissie Brussel en Omgeving (MBO) organiseert traditionele bakkerijactiviteiten in de bakkerij van het nabijgelegen Hof ter Musschen. Deze activiteiten worden systematisch gecombineerd met een bezoek aan de molen. Informatie en contact De Milieucommissie Brussel en Omgeving (MBO)