Een betere toegang voor personen met een beperkte mobiliteit

PBM-parcours

Dit project stelt een inventaris op van de belangrijkste hindernissen die personen met een beperkte mobiliteit ondervinden op een duidelijk afgebakend traject. Vijf routes zijn geselecteerd in overleg met de gebruikers en met de medewerking van de vzw Plain-Pied:

  • Parcours 1 (in het rood) loopt van de Georges Henrilaan tot aan de Louis Gribaumontlaan en kruist de Kroninglaan.
  • Parcours 2 (in het blauw) loopt door de Paul Hymanslaan en haar omgeving via de Tomberg tot aan de Meudonsquare.
  • Parcours 3 (in het groen) loopt door het Sint-Hendriksvoorplein en zijn omgeving tot aan het eerste parcours. Sommige werven zijn nog lopende.
  • Parcours 4 (in het geel) loopt in het verlengde van de eerste PBM-lus tot aan de Sint-Lambertusstraat via verschillende wegen (de Solleveldstraat, de Floraliënstraat en de Dapperenlaan) en bereikt de Tomberg via de Werkzaamheidstraat en de Noodlottige Rotsstraat.
  • Parcours 5 (in het paars) loopt in het verlengde van de eerste PBM-lus van de Tomberg tot aan de de Broquevillelaan via de Slegerslaan en strekt zich uit tot aan de Ter Kamerenstraat om terug te keren naar Tomberg via de J.P. Rullenslaan.

Eenmaal het traject was vastgesteld en de studie was uitgevoerd, hebben de technische diensten van de gemeente de nodige werken uitgevoerd om de weg veiliger te maken en gepaste bewegwijzering alsook betere markering te installeren. De belangrijkste hindernissen zijn het stadsmeubilair, de grondbekleding en de inrichtingen. Een zesde PBM-parcours wordt momenteel nog uitgewerkt. Het verbindt de andere lussen met de wijk Sterrenbeelden via de Heydenberglaan. U kunt voortaan de eerste drie lussen volgen aan de hand van een symbool op de grond langs het hele parcours. Om de zichtbaarheid van deze PBM-lussen verder te verbeteren, zijn op initiatief van Isabelle Molenberg, schepen van Mindervaliden en Philippe Jaquemyns, schepen van Beheer van de openbare ruimte, de logogrammen die het parcours aangeven net vervangen door een model dat beter leesbaar en beter zichtbaar is.  

Download de brochure PBM-lussen

Indien er toegankelijkheidsproblemen zijn op de openbare weg of bij een werf van de gemeente, gelieve te bellen naar het gratis nummer 0800.12.007. Indien er toegankelijkheidsproblemen zijn bij een werf van het Brussels Gewest, gelieve te bellen naar het gratis nummer 0800.94.001 en het contactformulier te raadplegen op mobilite-mobiliteit.brussels/nl/contact.

Daarnaast kunt u op het platform https://fixmystreet.brussels/ incidenten in de Brusselse openbare ruimte melden en ze laten opvolgen.

Indien u een probleem op het MIVB-net vaststelt, gelieve contact op te nemen met de Customer Care van de MIVB:

  • 070.23.2000 MIVB – Customer Care Koningsstraat 76, 1000 Brussel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst Mindervaliden door te bellen naar 02.762.61.88 of door een e-mail te sturen naar handicape@woluwe1200.be.  

Mogelijke inrichtingen in handelszaken

Er is een brochure opgesteld om handelaars te helpen hun zaak toegankelijk te maken. Indien uw handelszaak reeds aan deze criteria voldoet of toegankelijk is gemaakt voor personen met beperkte mobiliteit, neem dan contact met ons op door te bellen naar 02.762.61.75 of door een e-mail te sturen naar handicape@woluwe1200.be en wij zullen uw gegevens op deze website publiceren.

Download hier de brochure over Mogelijke inrichtingen in handelszaken in Sint-Lambrechts-Woluwe    

Werkgroep voor personen met beperkte mobiliteit

De werkgroep komt vier keer per jaar samen en beoogt de toegankelijkheid van personen met beperkte mobiliteit in de openbare ruimte te waarborgen, alsook de bewustmaking van gepaste inrichtingen in de gemeente te bevorderen. Indien u wenst deel te nemen, gelieve te bellen naar 02.762.61.75 of een e-mail te sturen naar handicape@woluwe1200.be.