Terug naar de evenementenlijst
“Uitgesloten”: de digitale kloof in beeld…

“Uitgesloten”: de digitale kloof in beeld…

Op dinsdag 21 mei om 18.30 uur wordt in de vergaderzaal van het gemeentehuis in Sint-Lambrechts-Woluwe (Paul Hymanslaan 2) “Uitgesloten” vertoond, een speelfilm van Frank Tierens uit 2023. Opgeleid als ingenieur en werkzaam voor een vijftigtal sociale verenigingen in onze hoofdstad, wendt hij zich op latere leeftijd tot filmmaken.

Het verhaal speelt zich af in het centrum van Brussel, waar Tom en Nico, twee vrienden, een nieuwe serveerster ontmoeten in het café waar ze gewoonlijk komen. Tom wil haar verleiden maar stuit al snel op een digitale muur die hem alle moed doet verliezen. De verhaallijn van de film, met een vleugje humor en romantiek, dient om de ongebreidelde digitalisering van onze maatschappij aan te kaarten, een trend die sterk is versneld in de nasleep van de gezondheidscrisis die we een paar jaar geleden doormaakten.

Natuurlijk is deze snelle ontwikkeling niet zonder gevolgen gebleven, zowel wat betreft de toegang tot veel essentiële diensten in het dagelijks leven als wat betreft het leven van de meest kwetsbaren en degenen die het verst verwijderd zijn van computergebruik. Voor sommige mensen is het niet altijd zo makkelijk als ze denken om online te bankieren of een doktersafspraak te maken, een treinkaartje te kopen aan een digitale terminal, een document op te vragen bij de overheid, online te solliciteren of aankopen in een winkel te betalen met hun telefoon of een app.

De sociale fictie die hier wordt gepresenteerd laat zien dat gebaren en handelingen die voor velen van ons triviaal lijken, voor anderen een serieuze hindernis kunnen zijn, en zelfs onoverkomelijk voor degenen die niet over de juiste apparatuur of een internetverbinding beschikken.

Afgelopen oktober won de film verschillende prijzen (Beste Belgische Kortfilm, Beste Kortfilmacteur, Beste Regisseur van de Fotografie) op het ‘Brussels Capital’ Film Festival. De regisseur zal aanwezig zijn bij de vertoning en na afloop graag deelnemen aan een vraag-en-antwoordsessie over het onderwerp van de digitale kloof.

Om organisatorische redenen wordt u verzocht zich vooraf aan te melden.

Inlichtingen en inschrijvingen

ODR Wolu Cyber
02 761 60 18 (maandag tot vrijdag, 13u tot 17u30)
cybercite@woluwe1200.be

Screenshot