Kinderopvang: inschrijving in de gemeentecrèches

U wilt uw kind in een crèche inschrijven, wat moet u weten?

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe zorgt voor de inschrijving en de opvang van kinderen in 8 Franstalige crèches en in 1 Nederlandstalige crèche. Er zijn ook meerdere privécrèches in de gemeente die kinderen opvangen: meer informatie in het Frans of in het Nederlands: elke privécrèche heeft haar eigen inschrijvingsprocedure. Inschrijvingsprocedure

 • Inschrijving:
  • Voor de Franstalige gemeentecrèches worden de inschrijvingen na verloop van drie maanden zwangerschap gecentraliseerd: telefonisch tussen 10 en 12 uur op 02 774 36 80, elke werkdag van de week.
  • Voor de Nederlandstalige crèche gebeurt de inschrijving uitsluitend per e-mail (helpdesk@kinderopvanginbrussel.be)
 • De ouders moeten de inschrijving van het kind bevestigen op 6 maanden zwangerschap.
 • Elke inschrijvingsaanvraag wordt opgenomen in een register in chronologische volgorde van de indiening van de aanvragen. De wachtlijsten zijn lang. Een inschrijving leidt niet automatisch tot de opvang van het kind. De goedkeuring voor de opvang in een crèche wordt bevestigd via een brief van de schepen voor gemeentecrèches. De crècheverantwoordelijke zal voorafgaand aan deze brief de ouder(s) telefonisch contacteren.

Voorafgaand aan de kinderopvang: de vaccinatie

 • Voorafgaand aan de kinderopvang moet uw kind gevaccineerd zijn overeenkomstig de modaliteiten bepaald door de wetgeving. De vaccinatie is een collectieve preventiemaatregel. De verplichte vaccins om deel uit te maken van een collectiviteit met kinderen jonger dan drie jaar zijn de vaccins tegen poliomyelitis, difterie, kinkhoest, meningitis (door Haemophilus influenzae b), mazelen, rubella en bof.

Andere aanbevolen vaccins zijn: tegen pneumokokken, meningokokken C-meningitis en hepatitis B.

Wanneer het kind naar de opvang gaat

 • De opvang begint met een periode van aanpassing aan de crèche die naargelang het kind ongeveer een week zal duren, eerst gedeeltelijk in aanwezigheid van de ouder, vervolgens het kind zonder zijn ouder.
 • Alle personeelsleden zijn professioneel opgeleid overeenkomstig de richtlijnen van de Office de la Naissance et de l’Enfance (ONE) en “Opgroeien” (Kind en Gezin).
 • Om de kwaliteit van de omkadering te garanderen, is elke kinderverzorgster de hoofdbegeleidster van een groep van +/- 7 kinderen (5 voor baby’s). In functie van hun leeftijd worden verschillende activiteiten voorgesteld (lezen, zingen, tekenen, muziek, …). Het eigen ritme van elk kind wordt gerespecteerd voor wat betreft zijn maaltijden, zijn slaap en zijn psychomotorische ontwikkeling.
 • De kinderverzorgsters zorgen voor de bereiding van de babyflesjes en de controle van de maaltijden. De voornamelijk biologische maaltijden worden elke dag in de crèche voorbereid. De menu’s worden opgemaakt in samenwerking met de diëtiste van de gemeente.  Ze houden rekening met de voedingswaarde en de voedingsbehoeften van de kinderen.
 • Het team van de crèche is samengesteld uit een kinderverpleegkundige, een sociaal assistente of een sociale verpleegkundige, kinderverzorgsters en huishoudhulpen. De kinderen komen regelmatig in contact met een psychomotorische therapeute. Een kinderarts/huisarts zorgt voor de preventieve opvolging van hun gezondheid.

Kostprijs:

De gemeentecrèches en de vzw Kangourou factureren de opvang van het kind in functie van het inkomen van de ouders. Bijvoorbeeld, voor de Franstalige crèches vindt u de nodige informatie door hier te klikken.

Lijst van de gemeentecrèches en contactgegevens evenals meer informatie over de crèches: in het FR of in het NL