Onmiddellijke bedreiging van de gezondheid of het leefmilieu

In geval van een onmiddellijke bedreiging van de menselijke gezondheid of het leefmilieu als gevolg van menselijke activiteiten of natuurlijke oorzaken, volgt hier de informatie die de mogelijk getroffen bevolking in staat kan stellen maatregelen te nemen om de schade in verband met de bedreiging in kwestie te voorkomen of te beperken:

  • BRU response: hoe kunnen we ons samen voorbereiden op onverwachte omstandigheden? Meld u aan bij de reserve van vrijwillige burgers die zullen worden opgeleid en actief kunnen deelnemen aan oefeningen, zodat er in geval van nood contact met hen kan worden opgenomen.
  • Zomer in de schaduw van de hittegolf: de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe stelt het volgende nummer ter beschikking van iedereen die hulp nodig heeft tijdens de hittegolf: 02 761 29 29. Meer informatie over wat te doen bij een hittegolf vindt u in de brochure die de gemeente heeft uitgegeven.
  • Luchtkwaliteit: raadpleeg de luchtkwaliteitsindex.
    Pollutiepieken: wat te doen? Het “Brusselse pollutiepiekplan” wordt afgekondigd als de concentraties van fijn stof (PM10/PM2.5) en/of stikstofdioxide (NO2) in de atmosfeer bepaalde drempels bereiken. Deze verontreinigende stoffen bevorderen de ontwikkeling van ademhalings- en hartproblemen, bronchitis, astma, diverse allergieën, enz.
    Ozonpieken: ozonpieken komen voornamelijk in de zomer voor. In de stratosfeer (op grote hoogte) beschermt ozon ons tegen de zonnestralen, maar het is een gas dat giftig wordt als het in hoge concentraties aanwezig is op lage hoogte (troposfeer). Het gaat hier om een “secundaire” polluent, die voornamelijk ontstaat uit de uitlaatgassen van voertuigen (stikstofdioxide of NOX) en van vluchtige organische stoffen (VOS), ook wel gekend als “ozonprecursoren”) door een fotochemische reactie (om dit te realiseren is de straling van de zon nodig). Ozonpieken komen voor op erg warme en zonnige dagen – in de zomer dus – en als de weersomstandigheden de verplaatsing van luchtmassa’s beperken.
    Lage-emissiezone: deze term wordt gebruikt om een zone aan te duiden waar de meest vervuilende voertuigen niet mogen rijden. In tal van Belgische (Brussel, Antwerpen, Gent) en Europese steden is het een maatregel om de luchtkwaliteit en dus de volksgezondheid te verbeteren.
  • Noodnummers: wanneer 112 bellen?Het nummer 1722 wordt tijdelijk geactiveerd bij noodweer (overstromingen, storm, enz.). In dat geval kunt u het nummer 1722 bellen als u de diensten van de brandweer nodig hebt, maar er geen mensenlevens in gevaar zijn. Er is ook een elektronisch loket beschikbaar (de klok rond).
  • Schrijf u in voor het systeem BE-Alert: BE-Alert is het alarmeringssysteem van de overheid. Bij noodsituaties kan een burgemeester, een gouverneur of de minister van Binnenlandse Zaken u verwittigen. In een bericht van BE-Alert krijgt u informatie over wat er is gebeurd en wat u zelf kunt doen om u in veiligheid te brengen. U kunt een bericht ontvangen via sms, e-mail of een gesproken oproep. Op sommige plaatsen kunt u ook berichten van BE-Alert lezen op andere schermen, zoals digitale informatieborden op straat.
  • Brochure “Regenwater en overstromingen” van Leefmilieu Brussel.
  • Weet u wat te doen bij een chemisch ongeval?
  • PFAS-vervuiling: antwoorden op uw vaak gestelde vragen.