Terug naar de artikellijst
Plaats rookmelders

Plaats rookmelders

Ze kunnen levens redden!

Vanaf januari 2025 moeten alle woningen in het Brussels Gewest uitgerust zijn met rookmelders, of deze woningen nu bewoond worden door huurders of eigenaars. Een goede raad: wacht niet tot dan om rookmelders te installeren, want ze kunnen uw leven redden in geval van brand…

Hoeveel rookmelders moet ik thuis installeren en waar moet ik ze plaatsen?

Waar en hoeveel rookmelders u nodig hebt, hangt af van de indeling van uw woning. Als algemene regel geldt dat u minstens één rookmelder moet installeren in elke gang, overloop of kamer die u moet oversteken tussen een slaapkamer en de voordeur van de woning.

Als het om een studio gaat, hebt u minstens één rookmelder nodig. Als uw woning meerdere verdiepingen telt, hebt u minstens één rookmelder per verdieping nodig.

Als u minstens vier rookmelders in uw woning moet installeren, moeten ze onderling verbonden zijn of deel uitmaken van een centraal detectiesysteem.

Het is belangrijk om rookmelders aan het plafond te plaatsen, zo centraal mogelijk.

Gratis informatiefolder

U vindt alle praktische informatie over deze nieuwe regels (waar u uw rookmelders moet plaatsen afhankelijk van het type woning waarin u woont, gebieden die u moet vermijden, verplichtingen voor eigenaars en huurders, enz.) in de folder die online beschikbaar is op www.huisvesting.brussels.

Gratis huisbezoek

Als u vragen hebt over brandveiligheid, aarzel dan niet om een gratis huisbezoek aan te vragen bij de Brusselse brandweer door te bellen naar 02 208 81 11 of een e-mail te sturen naar sensibilisation@firebru.brussels.

Meer advies over brandveiligheid

Om u beter te beschermen tegen brandgevaar, surf naar www.doededeurdicht.be of www.speelnietmetvuur.be