Terug naar de artikellijst
Diefstal door list en oplichting : trap niet in de val !

Diefstal door list en oplichting : trap niet in de val !

De kranten staan tegenwoordig vol met berichten over diefstallen door middel van list en oplichting. In Sint-Lambrechts-Woluwe vinden wij het onze prioriteit de veiligheid van de goederen en de mensen te waarborgen.

Een diefstal door list (of oplichting) kan een traumatiserende ervaring zijn. In heel wat gevallen kan zoiets echter voorkomen worden. We merken inderdaad dat er nog altijd mensen zijn die niet weten hoe de boeven in zulke gevallen te werk gaan.

Vandaar dat u in deze brochure alle nodige informatie vindt om oplichters te herkennen en om op de meest gepaste manier te reageren.

Uw veiligheid, onze prioriteit !

Diefstal door list

Diefstal door list gebeurt door zich uit te geven voor iemand anders of door een list te gebruiken om de woonst van het slachtoffer binnen te dringen. In de woning plegen de boeven dan een diefstal of ontfutselen geld aan senioren of alleenstaanden.

Deze individuen met slechte bedoelingen dienen zich bij u aan en geven zich uit voor politieagent, brandweerman, medewerker van het gas- of elektriciteitsbedrijf…

De daders handelen meestal in groepen van twee of drie personen, zijn over het algemeen verzorgd gekleed en/of in uniform en gebruiken zelden geweld.

Ze slaan meestal overdag toe, vooral tussen 10.30 u en 13 u, maar zelden in het weekend.

Oplichting

Oplichting is het gevolg van een georganiseerde en doordachte wil om te misleiden. Het gaat hier om twijfelachtige en misleidende praktijken van min of meer zware aard die niet enkel gebruik maken van de zwakheden of goedgelovigheid van het slachtoffer.

Bepaalde boeven schrikken er niet voor terug om gebruik te maken van de allernieuwste technologieën (internet – telecommunicatie…).

Een brochure vol advies en voorbeelden werd uitgegeven door de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe: aarzel niet om ze te raadplegen.