Terug naar de artikellijst
Een stripverhaal om leerlingen van de gemeentescholen bewust te maken van de voordelen van een gezond, evenwichtig tussendoortje

Een stripverhaal om leerlingen van de gemeentescholen bewust te maken van de voordelen van een gezond, evenwichtig tussendoortje

Sint-Lambrechts-Woluwe publiceert een stripverhaal om leerlingen van de gemeentescholen bewust te maken van de voordelen van een gezond, evenwichtig tussendoortje

Dankzij de vele acties voor duurzame ontwikkeling die de gemeentescholen van Sint-Lambrechts-Woluwe hebben uitgevoerd, hebben ze van de Brusselse gewestelijke autoriteiten het internationale label “Eco-Schools” (duurzame scholen) gekregen. De gemeentescholen van Sint-Lambrechts-Woluwe zijn pioniers op dit gebied.

Voeding is een van de verschillende thema’s van dit label. De kwaliteit van de voeding in de gemeentescholen is een prioriteit die het College van burgemeester en schepenen hoog in het vaandel draagt.

De maaltijden die in de scholen worden verstrekt, voldoen namelijk aan hoge kwaliteitsnormen voor de producten, overeenkomstig de aanbevelingen van de gewestelijke dienst Leefmilieu Brussel. De productiekeuken is gecertificeerd “biologisch” en alle schoolkantines van de gemeente voldoen aan het proces “Good Food”, het hoogste label in het Brussels Gewest.

 

Dit jaar is het de beurt aan het tussendoortje, dat vaak overhaast en willekeurig wordt bereid of gewoon wordt weggelaten, om in het middelpunt van de belangstelling van de gemeentelijke onderwijsgemeenschap te staan

Met “De zoektocht naar een evenwichtig tussendoortje” volgen we de avonturen van Laura en Noah, de helden van het stripverhaal over gezonde voeding.

Het is gedaan met snoepen! Het verhaal van het werk, waarin de voordelen van een evenwichtig tussendoortje op een natuurlijke manier naar voren komen ten nadele van onmiskenbaar zoete producten, wordt duidelijk geïllustreerd. Het richt de schijnwerpers op een tussendoortje dat geleidelijk aan en na verloop van tijd energie geeft, in plaats van ultrabewerkt snoepgoed dat een kortstondig gevoel van verzadiging geeft… en snel weer zin geeft om te eten.

Het stripverhaal is bedacht door de “Eco-Schools”-facilitator van de dienst Duurzame ontwikkeling en de diëtiste van de dienst Onderwijs en is getekend door de getalenteerde tekenaar van de dienst Public relations. Het is gericht op kinderen om te laten zien dat een tussendoortje dat hun gezondheid en de kwaliteit van hun leven respecteert en van lokale en seizoensgebonden producten is gemaakt, een benijdenswaardige optie is.

Aan het einde van het werk staat een lijst met voorbeelden van voedingsmiddelen die elke te combineren groep (groenten en fruit, zetmeelproducten, zuivelproducten, vetten) vertegenwoordigen. Onze jonge lezers en hun ouders zullen ervan watertanden!

“De zoektocht naar een evenwichtig tussendoortje” zal worden gedrukt in 250 exemplaren en deze zullen worden verdeeld onder de basisscholen van Sint-Lambrechts-Woluwe, zowel in het Frans als in het Nederlands voor taalbadklassen.

 

Info

Gregory Matgen
Schepen van leefmilieu, duurzame ontwikkeling en mobiliteit
02 761 27 92
g.matgen@woluwe1200.be