Terug naar de evenementenlijst
Dag van Europa

Dag van Europa

Op 17 mei vieren we de waarden van de Europese Unie

Sinds meerdere jaren, tijdens de maand mei, sluit Sint-Lambrechts-Woluwe zich op initiatief van de burgemeester en de schepen voor jumelages, internationale solidariteit en betrekkingen met de Europese gemeenschappen aan bij initiatieven over het hele Europese continent om de eenheid en de gemeenschappelijke waarden van de Europese Unie in de schijnwerpers te zetten: mensenrechten, vrijheid, gelijkheid, democratie, rechtsstaat, rechtvaardigheid, solidariteit, afwijzing van discriminatie, enz.

Zich openstellen voor anderen

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, waar veel Europese onderdanen wonen, hecht veel belang aan deze waarden en aan het motto van de Europese Unie: “in verscheidenheid verenigd”. Het herinnert ons eraan dat er in Europa veel culturen naast elkaar bestaan, maar dat hun gemeenschappelijke kenmerk de bereidheid is om zich open te stellen voor anderen!

Dit jaar nodigen we u uit om op vrijdag 17 mei van 18.00 tot 21.30 uur in het Pechèrepark de dag feestelijk en gezellig af te sluiten met een samenkomst van Woluwenaars van alle nationaliteiten en afkomst. Zo dragen we op onze eigen schaal bij aan het smeden van dat gevoel van Europees burgerschap en broederschap dat de grondleggers van onze Europese Unie zo dierbaar was. Bezoek zeker de fototentoonstelling die tot en met 26 mei te zien is (zie kader hieronder).

  • Afspraak op vrijdag 17 mei vanaf 18.00 uur in het Pechèrepark (naast het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe)
  • Meer informatie:
    kabinet van de schepen voor betrekkingen met de Europese gemeenschappen – jaquemyns@woluwe1200.be – 02 761 27 38
    dienst public relations (externe betrekkingen) – demuelenaere@woluwe1200.be – 02 761 27 52

Muziek en vrolijkheid op het programma voor 17 mei

  • Vanaf 18.00 uur: de groep “Zénith” geeft ons een concert dat barst van de vitaliteit, energie en vrolijkheid! De originaliteit van deze Belgische groep ligt in de diversiteit van hun muziekstijlen. Er is immers voor elk wat wils: Depeche Mode, U2, Prince, Muse, Florence & the Machine, enz.
  • Vanaf 20.00 uur: de groep “Latin Chico” is een Spaanse rock-, reggae- en skaband met invloeden uit de Latijns-Amerikaanse muziek (cumbia, merengue, Cubaanse klanken) en combineert de kracht van rock met het dansbare, opzwepende gevoel van Latijns-Amerikaanse ritmes.
  • Foodtrucks en entertainment zullen het Pechèrepark de hele avond verlevendigen.

Bezoek de fototentoonstelling “Mensenrechten verdedigen, een plicht voor iedereen!?” tot en met 26 mei

Kom van 5 tot 26 mei 2024 in het Pechèrepark ontdekken hoe ook wij, Europese burgers, dagelijks een essentiële rol spelen in de verdediging van de grondrechten hier en elders! Elke dag gebruiken mannen en vrouwen in Europa de openbare ruimte om hun engagement te bevestigen voor de rechten die zijn vastgelegd in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, en om de fundamenten van onze democratieën en de rechtsstaat te versterken.

Sint-Lambrechts-Woluwe wordt misschien binnenkort beloond voor zijn inzet voor de bevordering van het Europese ideaal…

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe hecht sinds lang veel belang aan de waarden die aan de basis liggen van het Europese project en de opbouw ervan (mensenrechten, vrijheid, gelijkheid, democratie, rechtsstaat, rechtvaardigheid, solidariteit, afwijzing van discriminatie, racisme en antisemitisme, enz.). Het is met name om deze reden dat het door middel van een brede waaier aan acties ernaar streeft om inhoud te geven aan het motto van de Europese Unie: “in verscheidenheid verenigd”.

Of het nu gaat om de festiviteiten rond de Dag van Europa, de jumelageactiviteiten en de internationale partnerschappen met Meudon (Frankrijk), Mbazi-Simbi (Rwanda) en Bandalungwa (Democratische Republiek Congo), de solidariteitsacties of het werk met de Woluwse jongeren (in het bijzonder rond de herdenkingsplicht), de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe bevordert het Europese ideaal en maakt haar inwoners bewust van het belang van de Europese eenheid.

De gehechtheid aan deze waarden wordt met name bijzonder gewaardeerd door de ongeveer 23.000 Europese en niet-Europese onderdanen (38% van de totale bevolking) die in Sint-Lambrechts-Woluwe wonen. Ze komen hier om te studeren, te werken of gewoon om hun dagen in alle rust door te brengen en voelen zich thuis in de gemeente, waar ze vooral de rustige, luchtige woonwijken en de evenementen die aan hen gewijd zijn op prijs stellen.

In lijn met deze acties heeft de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe onlangs haar kandidatuur ingediend voor het Ereteken van de Europaprijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Raad van Europa om de inzet van de steden en gemeenten die lid zijn van de Raad van Europa voor de Europese waarden en cultuur in de schijnwerpers te zetten.

Waarom 9 mei als Dag van Europa?

Op 9 mei 1950 gaf Robert Schuman, de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, in het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wat nu bekend staat als de “Schumanverklaring”. Een paar jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog stelde de Franse minister een nieuwe vorm van samenwerking tussen staten voor die oorlog tussen de naties van het continent ondenkbaar zou maken. Hij onthulde zijn plan: een Europese instelling oprichten die de kolen- en staalproductie zou samenbrengen en beheren. Iets minder dan een jaar later, op 28 april 1951, ondertekenden vertegenwoordigers van de Franse, Duitse, Italiaanse, Nederlandse, Luxemburgse en Belgische regeringen het Verdrag van Parijs tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.

Vandaag de dag wordt deze toespraak beschouwd als de oprichtingsakte van onze Europese Unie. Daarom wordt 9 mei sinds 1985 gevierd als een dag van vrede en eenheid in Europa.