Afdeling Patrimonium

Doelstellingen en activiteiten

Planning en projecten

  • Coördinatie van de gemeentelijke plannen
  • Uitwerking van het Lichtplan
  • Uitwerking van de algemene signalisatie
  • Zoektocht naar subsidies ten voordele van gemeentelijke projecten

Bescherming van het erfgoed

  Toerisme

Kom de windmolen (her)ontdekken

Dankzij de voortgezette samenwerking met de molenaars van de vzw Luizenmolen Anderlecht, staat de molen opnieuw twee zaterdagen per maand open voor het publiek van 14 tot 17 uur, en ook op verzoek voor groepen van ten minste 10 personen. De bezoekers worden rondgeleid door de molenaars Jean-Claude en Eric. Ook de synergie met de activiteiten van de traditionele bakkerij, georganiseerd door de MOB in het dichtbij gelegen ovenhuis van het Hof ter Musschen, wordt voortgezet.

Reservatie verplicht door patrimonium.toerisme@woluwe1200.be

Op 26 maart heropent onze prachtige molen haar deuren tot oktober en dit, in het tempo van twee zaterdagen per maand, van 14.00 tot 17.00 uur. Bezoeken worden verzorgd door het team van vrijwillige molenaars van de vzw Luizenmolen Anderlecht. Tot ziens, naast 25 maart, 08 en 22 april, 13 en 27 mei, 10 en 24 juni, 08 en 22 juli, 12 en 26 augustus, 09 en 23 september en tot slot 07 en 21 oktober 2023. De mensen die hebben ingeschreven voor de activiteiten in het ovenhuis kunnen ook de molen bezoeken. Op eenvoudig verzoek bij de afdeling Bevordering van het Erfgoed kunnen scholen een molenbezoek regelen zodat ook kinderen dit uitzonderlijke stukje erfgoed kunnen ontdekken.

Informatie en aanvragen van bezoeken

Informatie over de activiteiten van het ovenhuis van het Hof ter Musschen MOB (Milieucommissie Brussel en Omgeving)

Hof ter Musschen, beschermd natuurgebied

Hier bewerken we het land om tarwe te planten.

Zie het presentatiedocument hier

Op ontdekkingstocht door uw gemeente

Een programma van bezoeken en activiteiten aangeboden elk jaar door Arkadia

Info

Sint-Lambrechts-Woluwe in stripverhaal: 1914-1918 – “Wachten op papa”

Via de avonturen van Jules, een jongetje van tien jaar in 1914, maakt de lezer kennis met het leven in onze gemeente tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit stripverhaal, uitgegeven door het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe in het kader van de herdenkingen van honderd jaar einde van de oorlog 14-18. Het is vooral bedoeld voor leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar. Het wordt verspreid in de scholen (alle netten) van de gemeente en is vergezeld van een pedagogisch dossier. Dankzij het talent van Stéphane Goblet wordt de klare lijn stijl in dienst gesteld van één van de donkerste periodes uit onze geschiedenis in een poging om te antwoorden op die delicate vraag: hoe spreken we met kinderen over de Eerste Wereldoorlog? De strip zal in de boekenwinkels van de gemeente verkocht worden, maar u kan hem nu al voor 9 € kopen bij de hostesses van het onthaal in de hal van het gemeentehuis.

Meer informatie omtrent “Wachten op papa”

De BD is verkrijgbaar bij de volgende diensten

Toerisme

  • Realisatie van een informatieve en toeristische signaletiek m.b.t. de personaliteiten en de wijken van Sint-Lambrechts-Woluwe
  • Het publiek informeren over het architecturaal, historisch en natuurlijk patrimonium
  • Promoten van en informeren over de veelzijdigheid van de groene ruimtes in Sint-Lambrechts-Woluwe
  • Documentatiecentrum en verspreiding van publicaties

Postzegels

Postzegel Paule Bisman: € 1,10 / stuk

Paule BISMAN (Salzinnes [Namen], 1897 – Namen, 1973)

Paule Bisman volgt eerst les aan de Academie van haar geboortedorp, bij Désiré Merny. Vervolgens gaat ze naar de Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles, waar ze van 1919 tot 1927 de lessen volgt bij grote meesters zoals Jean Delville, Herman Richir, Guillaume Van Strydonck, wat betreft schilderkunst, en bij Paul Dubois en Victor Rousseau wat betreft beeldhouwkunst. Schilderkunst: schildert vooral landschappen, zeezichten, portretten, bloemen, genretaferelen, interieurs van kerken en historische huizen. Beeldhouwkunst: Realiseert naaktbeelden, figuren van kinderen, enz. Ze was laureate van de Prix de Rome (beeldhouwkunst), en exposeerde regelmatig, zowel in België als in het buitenland, onder meer in Parijs. Ze woonde sinds 1937 in Sint-Lambrechts-Woluwe, en reisde vaak naar Spanje, Italië en Joegoslavië om inspiratie op te doen. Het plein op het kruispunt van de Montald- en de Slegerslaan is sinds 2009 naar haar vernoemd.

Eerstedagenvelop (voor collectie): € 3 / stuk  

Brochures

Cel Planning, projecten en bescherming erfgoed

Cel Planning, projecten en bescherming erfgoed

Wolu Techni-Cité
Stokkel Steenweg, 80
02 761 27 36/78/53
patrimonium.toerisme@woluwe1200.be

Maandag tot vrijdag
Van 9u tot 12u en van 14.00 tot 16.30 uur